01 de març 2007

sieben


Avui va de llengües, concretament del Lojban i el Toki pona.

El Lojban es va crear el 1987 i ha estat potenciada fins ara pel LLG (The Logical Language Group). Es va construir expressament per evitar una gran part de l'ambigüitat de la comunicaicó humana.

El creador del Toki pona (Sonja Elen Kisa)
, d'altra banda, no entenia perquè el masculí/femení/neutre exisitien sempre en la tercera persona. Creia que, en cas d'existir gènere, havia de ser en primera persona, perquè l'únic que saps si ets masculí o femení (o neutre?), ets tu mateix.

Això s'enten quan el creador en qüestió és un home que se sent dona... però lesbiana. És una dona a la qual li agraden les dones, atrapada al cos d'un home.
Per no perdre-s'ho.

Aquí podria començar un moviment alternatiu en el qual el pronom neutre "lo" prengués una gran rellevància, i en el que cadascú emprès ji en el cas de sentir-se masculí, o ju en el cas de sentir-se fenemina.

No ho faré.

El que sí faré és promoure l'ús de les següents "Partícules d'actitud" que provenen del Lojban. Com veureu, són parelles de vocals precedides d'un punt les quals s'usen per expressar emocions o actituds davant d'una situació. No volen dir aquella paraula, s'han de dir quan sents el que volen dir.

Avui us en poso algunes poques per anar practicant. Mica en mica aniré ampliant el vocabulari, i us ensenyaré com es fan els contraris:

.au: desig
.ei: obligació
.ie: estar-hi d'acord
.ii: por
.iu: amor
.ua: descobriment
.ui: felicitat
.ue: sorpresa
.uu: llàstima

.ua

per encuriosits:

www.lojban.org
www.tokipona.org
www.kisa.ca

gràcies a viric pel suport logístic/corrector


2 comentaris:

Unknown ha dit...

Crec que la Sonja preferiria "La creadora de toki pona" :)

(M'he llegit el blog aquest. Està molt bé! Però el fons de la pàgina canta molt al meu ordinador de la feina. :))

vafalungo ha dit...

.ue